Petra Almréus

Lagom är ibland tråkigt

Vi pratar ofta om minimalism och lagom. Vi svenskar är ofta så lagom…Är inte lagom tråkigt ibland? Tänk tanken om vi skulle gå helt bananas i ett trapphus. Hur skulle det kunna se ut då? Tänk om man istället för minimalism skulle satsa på maximalism i inredning/trapphus. Det hade varit roligt att se vad vi skulle kunna göra med ett sådant uppdrag:) Tänk er bara denna ljuskrona i en trappuppgångs entré. Det hade blivit en succé! Den här armaturen kommer från Tom Dixon.

Petra Almréus

Oskar Linnros

Med denna underbara Oskar önskar jag en trevlig helg. Nu ska jag iväg och lyssna på bra musik på söder:)

http://www.youtube.com/watch?v=lJaFgeLTYgY&feature=related

Petra Almréus

Grå, grön, gul eller blå?

Om jag säger kulturhistorisk klassificering. Vad tänker ni på då?

Mina tankar far genast iväg till innerstaden, gärna söder och alla gamla fastigheter som skyddats av en märkning med någon färg och att det bara är äldre byggnader som är mäkta. Ack så fel jag hade…Dessa byggnader är ”särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt” och nu finns byggnader fram till 1990 klassade i Stockholms innerstad och även i ytterområdena. Den högsta klassen är blå, följd av grön, gul och sist grå. Vad betyder det då att en fastighet har en t ex gul klassning som detta område i Hägersten i Stockholm?

Jo, Gult innebär att bebyggelsen har positiv betydelse för stadsbilden eller har ett visst kulturhistoriskt värde. En fastighet med grå klassning går inte att hänföra till någon av ovanstående kategorier.

Vi renoverar trapphus som har allt från klassning blå till grå. Det blir en utmaning för oss att återskapa och varsamt renovera dessa hus in i minsta detalj. Det tycker jag är riktigt bra svensk byggnadsvård:)

Petra Almréus

Tänkvärt

Jag måste bara dela med mig av denna underbara lilla film. Den är gullig och tänkvärd:)

http://www.youtube.com/watch?v=3rD9TjBYAgA&feature=search

Petra Almréus

Stengolv

Ett golv berättar så mycket:)

Det vanligaste vi ser i trapphusen från 1890-talet är cementplattor. Oftast är de grå, beige, svarta eller tegelröda, ibland med inslag av någon inlagd blomma eller stjärna. Tekniken är densamma som med tiles. Läggningen anpassas efter trapphusets form genom en fris och uppdelning kan ske med bågar som markeras i golvläggningen.

Jag kommer så väl ihåg en förening som vi hjälpte att återskapa en entré där golvet var illa däran och vi kunde laga i de bitar som fattades. Idag tillverkas nämligen dessa stengolv igen och sortimentet växer.

Nya golv som ser gamla ut. Det är inte illa det:) Och jag tycker att de gamla golven är otroligt vackra:)