Olof Röhlander

Förstahandskontraktet som inte fanns

Jag har fått för mig att jag är en positiv person. En människa som ser mer möjligheter än problem, som fokuserar på lösning istället för låsning. Jag tränar på det hela tiden.
I torsdags fick jag en påminnelse om att jag har en bit kvar jag också.

Det kom ett mail från en kvinna som i dagarna flyttat till Göteborg från Piteå. Det var hennes dröm som gått i uppfyllelse att få flytta hit till Göteborg, så hon ville berätta att hon nu var här och att hon redan trivdes som fisken i vattnet.

Vi träffades för första gången på en heldagsutbildning som jag och Lars-Eric Uneståhl höll uppe i Piteå i mars 2007 och vi har hållit kontakten sen dess. För ett år sen eller så frågade hon mig om jag kunde hjälpa till att hitta ett förstahandskontrakt på en lägenhet här i Göteborg. Jag sökte runt en del men fick till svar att det är jättesvårt och det bekräftade det jag själv trodde. Det är i princip omöjligt om du inte har en löjlig tur.

Jag skrev tillbaka att hon kanske skulle satsa på att hitta ett andrahandskontrakt istället och släppa tankarna på ett förstahandskontrakt…

Hur dum får man vara? Med det yrke jag har och med det jag ständigt pratar om så försökte jag ändå ta ned den här kvinnans drömmar och mål ned på jorden. Jag gjorde det i och för sig i all välmening, men ändå.

I mailet berättade hon att hon nyss flyttat till Göteborg och hur mycket hon trivdes. Hon sa att hon skulle komma på mitt föredrag på onsdag i Göteborg. Slutligen skrev hon: ”Dessutom har jag fått mitt förstahandskontrakt.”

Hon skrev det inte för att triumfera mot mig tror jag, för jag har uppmuntrat henne på många andra sätt de här tre åren, men det där mailet blev en läxa för mig själv. Säg aldrig att det inte går. Säg aldrig att något är omöjligt. För det verkar som att vi då gång på gång får äta upp det liksom jag fick göra den här veckan.

Allt går om du bara ger dig f-n på det och inte ger upp. Det gäller vad du än drömmer om, må det gälla förstahandskontrakt eller nytt jobb, semester på Maldiverna eller att bli fri från fobi och ångest. Allt går banne mig.

Grattis till förstahandskontraktet Kerstin och tack för läxan, jag vill lära mig mer av dig och hur du tänker, vi ses på onsdag!

Olof Röhlander

Tankar om att göra det som krävs

Jag sitter här på ett hotell på Arlanda efter en vecka som varit mer än händelserik. Jag har träffat närmare 2000 personer under veckan och kom just tillbaka till Sverige efter ett helguppdrag på Kos. Jag är trött men lycklig.

Fick i onsdags ett samtal i veckan från Anette, en av dem som trodde på mig när jag var helt grön i föreläsarbranschen. Hon visste hur mycket jag gjort för att nå mina mål. ”Nu är du där du ville vara”, sa hon, syftandes på att jag numera är ute mest hela tiden och föreläser. ”Nu lever du din dröm!”

Vad krävs det då för att en gång få höra det från någon, när någon säger till dig att ”nu är du där du ville vara”?

Tänker mycket på det där vad som egentligen krävs för att nå vissa mål och få leva sin dröm. Jag tror att många gånger hajar vi inte vad som egentligen krävs. När jag spelade pingis förstod jag det inte. Jag trodde det räckte att träna som alla andra i laget. Det var inte ens nära visade det sig, men det förstod jag först efteråt.

När jag har coachat andra människor med höga mål har jag märkt att flera liksom mig inte förstått vad som behöver göras för att nå dem. Att ha höga mål men ändå bara göra det alla andra gör räcker liksom inte. Även om du gör det lilla extra är det inte säkert det räcker. Du behöver göra allt som krävs eller så får du sänka målen eller åtminstone ge det mer tid.

Tänk om du vill satsa på en affärsidé, men inte är beredd att satsa egna pengar, förstår du då vad som krävs? Inser du vad som behövs när du säger att du vill driva ditt egna företag, bli en toppsäljare, utbilda dig eller driva egna projekt men inte är beredd att utmana dina egna rädslor, ta tag i det du behöver göra och stiga utanför din egen trygghetszon?

Kan du säga att du gör det som krävs när du samtidigt inte är beredd att göra något mer än det du redan gör?

Jag kämpar dagligen för att vinna fighten inombords när den lata sidan av mig vill ta över. Det behöver du också göra, vad du än har framför dig just nu. Även jag försöker ibland snacka mig själv ur det jag vet att jag borde göra. Visst har även jag tendenser att ibland vilja ta den enkla vägen. Men jag jobbar på det, varje dag. Det finns inget bättre än att vinna kampen mellan dig själv och en standard du själv sätter upp.

Gör det som krävs idag för att det ska bli som du tänkt dig, okej? Ta tag i det, borra ned huvudet, koppla bort ovidkommande tankar, det som hände i helgen och bara kör!

Har du höga mål? Det är inte svårt att sätta upp höga mål. Det svåra är att göra det som krävs.

Idag ska du vinna fighten mot dig själv!

Varmt lycka till!

Olof Röhlander

När svaghet blev styrka

Året är 1982 och ett illdåd håller på att välta det amerikanska läkemedelsföretaget Johnson & Johnson.

Någon idiot har hällt cyanid i några burkar med företagets bästsäljare Tylenol (motsvarande Alvedon) vilket lett tillsju dödsfall i Chicago och även skapat en rejäl och omfattande kris i bolaget.

Media sågar företaget med fotknölarna, nyheten är förstasidesstoff överallt sen det blivit känt att detta med att kunna hälla gift är möjligt på grund av de svaga och enkla skruvlock som läkemedlen ligger i. Medborgarna är i uppror och vill bojkotta allt som har med Johnson & Johnson att göra.

Marknadsandelen går från 37 % ned till 7 %. Krisen är total och företaget får enorm badwilll. Men företaget vet att allt kan vändas från svaghet till styrka.

Så vad har då företaget för formel för att lösa det här?

1. Gör något omedelbart för att visa att du tar problemet på allvar. Agera istället för att avvakta. Det hade varit lätt att skylla ifrån sig och säga att de var oskyldiga, men de valde en annan väg.

*Alla burkar tas tillbaka över hela landet (orsakar enorma förluster på kort sikt)
*All TV-reklam för Tylenol slutar sändas

2. Visa upp en lösning som gör att problemet inte kan uppstå igen.

*Företaget uppfinner det som idag är mer eller mindre standard, nämligen lock som inte kan öppnas utan att det märks. (triple-seal tamper resistant package).

3. Berätta om hur du gjort för att lösa problemet och hur mycket bättre det blivit som följd av det som hände.

*Johnson & Johnson gör bland annat en jättekampanj med rabatterade priser, säljpresentationer ute på hälsobutiker, annonser där man berättar om sin nya uppfinning och en hel del annat.

Genom det här kunde Johnson & Johnson inte bara avstyra en kommande katastrof utan också vända det till sin egen fördel genom att visa på hur bra man hanterar tuffa situationer. Företaget går genom sitt agerande från badwill i media till lika mycket goodwill och Tylenol kunde som följd börja säljas för fullt igen, den här gången med den fördelen att alla kände till produkten än mer.

Det var givetvis lika fullt en stor katastrof att sju människor dog och att det här kunde hända, likaså kanske jag inte fått alla fakta helt rätt i det här fallet, men bortse från det för min poäng med att berätta detta var att inspirera dig att göra samma sak.

Vad har du för svagheter som lika bra skulle kunna vändas till en styrka?

När säger du:

”Jag skulle vilja göra det här, men det går inte därför att….”

Vänd det till: ”Jag vill göra det här, och faktum är att det är enstyrka att jag inte har… därför att då kan jag ju…”

Träning ger färdighet, så använd den här dagen till att träna på att vända alla dina tidigare så kallade svagheter till styrka.

-Ny på jobbet, styrka eller svaghet?
-Över 55 år, styrka eller svaghet?
-Aldrig haft ett jobb, styrka eller svaghet?
-Bor i en småstad, styrka eller svaghet?
-Dåligt med pengar och skuldsatt, styrka eller svaghet?
-Kvinna i en mansdominerad bransch, styrka eller svaghet?
-Ensamstående med två barn, styrka eller svaghet?
-Fått kicken, styrka eller svaghet?
-Nyseparerad, styrka eller svaghet?
-Överviktig, styrka eller svaghet?
-Schabblat till det fullständigt, styrka eller svaghet?

Allt går att vända till din fördel, för kunde Johnson & Johnson avvärja det där, då kan du också vända dina svagheter till styrkor!

Varmt lycka till!