Olof Röhlander

Kvinnan som fick mig ur balans

Sitter på ett internetcafe i ett soligt Rom och skriver till Dig.
Igår kväll stod vi en lång kö utanfor Roms bästa pizzeria, som heter Da Baffetto. Har aldrig ätit godare pizza, jisses vad gott!

Hur som helst, när vi statt i cirka 45 minuter i kö så kommer en äldre kvinna och passerar hela kön, ställer sig längst fram och lägger handerna mot rutan, kikar in som om att hon bara ska kolla vad det är som skapat denna långa kö.

Fem minuter senare noterar jag dock att hon nu står först i kon. Tydligen gillade hon det hon såg där inne, för nu ville även hon få sig en bit av den så välkända pizzan. Men inte ville hon ställa sig sist i kön nu när hon redan stod längst fram.

Det finns något som sätter hela det demokratiska systemet ur spel varje gång någon inte spelar efter de uppsatta spelreglerna med att vänta på sin tur.

Vad gör man då i det har laget?

Jag tittade på Anna, det var tydligt att hon ocksa noterat detta, men hon tänkte inte säga till. Jag var i valet och kvalet, för ett tag kände jag hur det har fick mig lite ur balans.

Med lite funderande kom jag att tänka så har, man har tre alternativ när sånt här sker:

1. Säga till, vanligt men bestämt, att hon får ställa sig sist i kön om hon vill ha pizza. Eller åtminstone fråga henne varför hon står först och inte sist.
2. Inte säga till, utan släppa det.
3. Inte säga till, men reta sig på det.

Vilket av dessa alternativ är helt uppenbart det sämsta alternativet?

Såklart nummer tre, eller hur, för då har du verkligen förlorat. Jag valde nummer två och föreställde mig istället att den har kvinnan inte fått mat sen igår och var helt desperat. Dessutom inbillade jag mig att hon kände någon där inne på restaurangen och därigenom hade mandat att ställa sig först.

Sen testade jag att ”agera som om detta var sant” och se vad som hande. Det som skedde var att jag kände hur irritationen gick ur mig och jag kunde fokusera på glädjen över att vara i Rom med min Anna.

Hamnar Du i en liknande situation denna veckan, testa nr ett eller nr två, men undvik nr tre, okej?

Varmt lycka till med allt du har på gång, vi hörs nästa måndag igen!

Olof Röhlander

Positiv feedback är inte allt

Det är den 19 november år 1863. Platsen är Gettysburg i Pennsylvania, USA. Ett av de avgörande slagen under amerikanska inbördeskriget var över och turen hade vänt till Nords fördel.

Det är här president Abraham Lincoln håller ett av historiens mest berömda tal, det så kallade Gettysburgtalet. Talet är kort, innehåller endast runt 250 ord.

Det intressanta är dock att när Lincoln är klar med sitt tal, kommer endast spridda applåder. Dagen efter sågas talet med fotknölarna i Chicagos största tidning.

Vad vill jag då ha sagt med det här?

Jo, bara för att du kanske inte får omedelbar positiv feedback på något betyder inte att du inte nådde fram eller gjorde det bra. Kanske fokuserade du bara på de få som inte gillade det.

Har du gjort ditt bästa, om det är en arbetsintervju, ett lönesamtal, ett mail, tfn-samtal, ett möte eller en säljpresentation, och inte får den respons du önskar, så kan det faktiskt ändå ha gått bra. Riktigt bra till och med.

Utgå ifrån det tills motsatsen bevisats. Kanske var din prestationlika briljant som Abraham Lincolns i efterhand i de allra flestas ögon visade sig vara?

Lita på att det du gör är bra och se till att det viktigaste är vad du själv tycker, inte andra.

Varmt lycka till med allt du har på gång, vi hörs nästa måndag igen!

Olof Röhlander

God eftermiddag

Hoppas helgen varit bra.

Själv gillar jag bio på söndagar. Har just sett The Fighter.
I en scen där står Dicky (Christian Bale) och peppar sin lillebror Micky (Mark Wahlberg) inför hans livs viktigaste boxningsmatch.
Dicky håller om Mickeys huvud och upprepar orden, panna mot panna: ”You´re Micky Ward! You´re Micky Ward!”
Det är en mycket bra film, gå och se den, en fyra i betyg till filmen och en femma till flera skådespelare.
Den där formen av peppning dockar an bra till veckans rubrik, som heter Vinn först – Kämpa sen.
Vill Du läsa mer om vad den gamla Samurai-filosofin innebär och hur den kan hjälpa Dig att få en bättre vecka, se nedan.
Men, vill du snabbt peppa någon idag inför en viktig prestation?
Titta personen i ögonen, håll dem runt nacken och säg: ”Kom ihåg att Du är *personens namn*! Du är *personens namn*!”

Jag körde det på min fru precis (”Du är Anna Röhlander!”), hon satt som ett frågetecken i soffan, det funkar nog bättre i en jobbsituation…

Varmt lycka till med allt Du har på gång, vi hörs nästa måndag igen!

Olof Röhlander

God morgon

Hoppas du mår prima!

Själv är jag nyss hemkommen från en helg i Stockholm där jag kollat på Bordtennis-SM i Eriksdalshallen.

Jag tror aldrig att jag skrattat mer en helg än denna då jag hörde så många goa historier från förr med mina pingiskompisar som jag inte träffat på så länge.

Det fick mig att tänka på en grej som min vän och kollega Anders Haglund sa en gång, nämligen att man skulle kunna mäta en bra dag i antalet goa skratt man fått. Ju fler såna, desto bättre dag har det varit. Det tycker jag var väldigt bra sagt.

Utifrån det var den här helgen en tia, jag har faktiskt fortfarande ont i magen av allt skratt.

Hur har Du haft det med skrattandet i helgen?

Om det varit lite si och så med goa skratt det senaste så kanske det här klippet mjukar upp smilgroparna lite idag, klicka här.

Varmt lycka till med veckan, vi hörs nästa måndag igen!