Olof Röhlander

Gör motgång till bränsle!

-Du får sparken!

Orden var ämnade för César Ritz. Den unge mannen hade just fått veta att han inte längre var välkommen tillbaka till Hotel Savoy i London, där han jobbat i åtta år.

Inte visste väl hotelldirektören att han skulle skapa den drivkraft som Ritz behövde och en konkurrent utöver det vanliga.

Det här är storyn om César Ritz, som fick sparken från kända Hotel Savoy och som revansch bestämde sig för att öppna ett eget hotell. År 1897 får han sparken från Savoy och år 1898 öppnar han det nu världsberömda Hotel Ritz i Paris och sedermera även Hotel Ritz i London.

Har du/ni haft en motgång nyligen?

Det kan vara det bästa som har hänt dig, om du använder det som bränsle. Använd frustrationen till energi och besvikelsen till en beslutsamhet som du inte haft tidigare.

Historien kryllar av exempel på människor som vänt motgång till bränsle. Gör det du också!

Fråga dig själv: Vad är det för bra med det här? Hur kan jag/vi vända det här till min/vår egen fördel? Hur kan det här ge mig energi och motivation?

Varmt lycka till med allt du har på gång, låt inget få knäcka dig, vi hörs nästa måndag igen!

Olof Röhlander

Tåget som slutade skaka

I torsdags satt jag på X2000 mot Stockholm för att tala på en konferens.

Plötsligt började kupén skaka något fruktansvärt. Alla tittade frågande på varandra. Vad är det som händer, håller tåget på att spåra ur? Man fick nästan hålla i datorn för att den inte skulle ramla ned på golvet.

Efter en rätt lång stunds ovisshet kom konduktören och berättade att endast vår kupé skakade (oflyt – klapp klapp klapp!), men att det inte var någon fara eller så. Sen sa han att det fanns lediga platser två vagnar bort om vi ville sitta där istället, där skakade inte tåget.

Det som hände precis efter vi fått den här informationen var både märkligt och fascinerande.

I samma stund som jag visste att jag kunde göra något åtsituationen närhelst jag ville (gå till en annan kupé) så kändes skakningarna mycket lättare. Jag valde faktiskt att sitta kvar, började till och med se det som en utmaning, en mental styrketräning.

Faktum är att de flesta i kupén valde att sitta kvar. Varför? Jo, för nu hade vi just ett val.

Utifrån det här kan man säga att det är bra med information. Ta reda på hur saker ligger till istället för att gissa och spekulera.

Sen kan man också säga att man ska söka handlingsalternativoch inte bara tro att det är kört och bli passiv och börja beklaga sig så fort nåt jobbigt dyker upp.

För det tredje, när du hamnar i situationer som stör dig, försök också se det som mental styrketräning. Låt inget få knäcka dig, bara göra dig starkare!

Varmt lycka till med allt du har på gång, vi hörs nästa måndag igen!