Olof Röhlander

Hunden med tre ben

God morgon,

Hur mår du idag? Hoppas helgen varit bra och att du ser fram emot en ny bra vecka i livet. Det är du nämligen med och påverkar redan innan den börjat.

Igår stötte jag på en hund med bara tre ben. En hund som lever med ett handikapp. Jag blev fascinerad och frågade lite försynt hundens matte om jag fick ta en bild på hunden, och det var okej. Jag fortsatte att fråga vad som hade hänt, men det visste inte ägaren, hon hade adopterat den.

Här kunde historien ha slutat, men vad som sen kom att ske är alltför fantastiskt för att inte berätta om.

Jag tackade för mig och promenerade vidare på gatan, gick kanske 20 steg, men saktade efter ytterligare några steg ned farten, stannade upp och vände mig om.

Den här hunden fick mig nämligen att fundera över vad vi människor lätt fokuserar våra tankar på; det vi saknar istället för det vi faktiskt har. Jag hade lagt all min energi på den här hundens handikapp.

Varför tar vi inte och bestämmer oss för att idag låta tankarna ligga kring det som vi redan har istället och det som är bra och fungerar som det ska?

Tänk på alla dina styrkor istället för dina svagheter.
Lägg energin på det du har istället för det du saknar.
Även när du är sjuk så finns det mycket som är friskt. När du förlorat har du även vunnit.

Allt det här kan ett möte med en hund med tre ben påminna oss om. Vi kan nog lära oss något av alla möten i livet.

Ha en härlig sommar! Kom ihåg att rätt attityd är viktigare än rätt resurser så hörs vi igen i höst!

Jag kommer att sända Peptalk i radio direkt i P4 Sommar varje måndag morgon hela sommaren i SR Västernorrland. Läs mer om hur du lyssnar till det här.

Olof Röhlander

Släpp semestertankarna

Förra måndagen var det röd dag så kom inget veckobrev, men idag blir det istället inte mindre än fyra olika peptalks att välja mellan (se de andra tre nedan).

Det känns som att sommaren är här nu, eller hur? Semestern är på väg och studenterna firar för fullt, men för alla som gått till jobbet idag så gäller det att, för nu, släppa såna tankar och fokusera på nuet.

Idag är en viktig dag, det finns mycket att göra och du behöver vara ditt bästa jag. Det är inte läge att slappna av ännu. Det är inte tid att drömma sig bort. Du håller huvudet högt och gör det du behöver göra. Inget snack om saken.

Släpp semestertankarna, du behövs här och nu.

Lyser solen ute? Desto bättre, för då kan du låta den ge dig extra energi.

Regnar det, eller är det mulet väder idag? Tur du jobbar idag då.

Pratar andra om hur segt det är just nu? Inga problem. När andra längtar ut så fokuserar du istället på det du ska göra.

Måndag idag. En bra dag. Din dag – kör hårt!

Varmt lycka till med allting, vi hörs nästa måndag igen!