Olof Röhlander

Om stigen är upptrampad…

I det här Veckans Peptalk vill jag gå rakt på sak och prata om något jag tycker är jätteviktigt, något som också kallas Sva Marga – Din väg. Ditt liv.

Jag vet inte vart du är just nu när du läser det här. Kanske är du på jobbet, kanske är du hemma, eller på väg någonstans. Mycket att göra kanske?

Oavsett, stanna upp ett slag och läs igenom det här, för jag tror att du kommer att ha nytta av det, det kommer att kunna spara dig år av frustration. Det handlar om dig och ditt liv, om din stig.

Min fråga till dig är om du själv valt väg i livet, om du tagit dina egna beslut, eller om du egentligen hamnat i någon annans plan? En dag som denna, gör du det du själv vill eller gör du det någon annan vill?

Jag menar inte att man bara ska tänka på sig själv, vad jag menar är att ingen kommer att tacka dig för att du avstod dina egna drömmar. Det finns inga pris för bästa martyr. Du kan inte gå arg och bitter genom livet, någon gång behöver du sluta fred.

För att gå din egen väg krävs det mod, det krävs förmåga att kunna hantera otrygghet och rädsla och oro. Men det är egentligen den enda vägen som finns.

Det kan vara en tuff stig ibland. Det kommer att finnas människor i ditt liv som kan ge dig schack-matt-argument på att det är deras väg som gäller i livet.

Det finns människor som vill stöpa dig i samma mall som alla andra.

Det finns dem som vill att du ska gå den väg som de själva aldrig fick göra eller vågade göra.

Det finns vissa som alltid tror att de vet bäst, som gör dig osäker. ”Experter” som alltid tycks ha facit på hand.

Det finns människor som vill trycka ned dig för att själva kunna växa. Som skrattar åt dig för att du vågar göra något annorlunda, som pekar finger åt dig men egentligen pekar på sig själv.

Det finns dem som tar ned dig på jorden, av rädsla för att du ska få vingar och flyga förbi dem. Det är okej, för du är stark inombords.

Det finns en massa upptrampade stigar, men det finns ingenting för dig att hämta där.

Om stigen är upptrampad, då är det inte din väg.

Vilken är din väg, din stig? När du vet det, våga ta den. Du är inte ditt förflutna. Framrutan är större än backspegeln. Det är aldrig för sent att ta steget mot en framtid där du lever utifrån dina kärnvärden. Du kan också leva din dröm. Vem har sagt att du inte kan?

Varmt lycka till med veckan, låt inget få knäcka dig och kom ihåg att rätt attityd är viktigare än rätt resurser så hörs vi igen nästa vecka!

Olof Röhlander

Ta inte dagen som den kommer

God morgon på Dig kära läsare av Veckans Peptalk,

Hur var helgen? Blev den som du hade tänkt dig?

Varför jag frågar är för att när detta skrivs sitter jag insvept i en badrock. Det är söndag och Anna och jag började dagen med en långpromenad i Hagaparken tillsammans med vår hund Malte.

Därefter åt vi en härlig brunch på ett mysigt ställe. Sen hem o vila alla tre (paltkoma) och därefter gick jag ned till gymet för att jogga och styrketräna lite. Nu sitter jag nyduschad och nöjd i den här badrocken o tofflor och dricker lite kaffe och skriver Veckans Peptalk till dig. Ikväll väntar Sturebion och filmen ”Midnatt i Paris”.

Varför i hela världen skriver jag det här till dig?

Jo, för att när någon säger ”Vi tar dagen som den kommer”, så blir det sällan lika bra som när man ser till att skapa dagen så att man får ut det man vill av den.

Ändå insåg jag att söndagar lätt blir en sådan där mellandag, en väntans dag liksom. För vissa är det till och med en ångestfylld dag, eftersom man vet vad som väntar dagen efter. Men…. varför låta måndagen få förstöra söndagen?

Nu när du läser det här så är det ju de facto måndag, eller vissa läser det på tisdagen, arbetsveckan är i full gång och det är långt till nästa söndag kan tyckas.

Även om du har mycket att göra idag, se till att göra det du ”måste” med bra inställning så fort som möjligt, så att du kan göra det du ”vill” så länge som möjligt (Jim Rohn). I mitt fall är det träningen som var mitt ”måste” idag, jag tyckte inte det var särskilt roligt alltid men jag vet att den ingår i en bra dag och jag mår bra efteråt. Du också gissar jag?

När du gjort dina ”måsten” nu på förmiddagen är det läge att börja fundera på hur din eller din familjs nästa söndag ska se ut. En riktigt skön söndag, vad tänker du på då?

Den behöver inte kosta pengar, den behöver inte innehålla mycket aktiviteter och den behöver inte vara perfekt.

”The best is the enemy of the good” som Voltaire sa. Det kan bli sånt fokus på det perfekta att bra inte blir bra nog och man bara sånt fokus på det perfekta att bra inte blir bra nog och man bara fokuserar på det som saknas. Men en riktigt bra söndag, vad innehåller den för dig?

Var är jag/vi? Med vem/vilka? Vad gör jag/vi? Hur fixar jag/vi så det blir som vi tänkt oss?

Dramat ligger i detaljerna, kom ihåg det. Från och med nu gör vi söndagarna till en skön konst, okej? Härligt!

Återkoppling från förra veckan

Avslutningsvis vill jag ge alla ett tips som knyter an till förra Veckans Peptalk, om att älska sin inkorg. Får du ett dumt mail från någon idag, något som suger energi, gör som livsnjutaren och poeten Oscar Wilde (som fick många hatbrev och därför skapade detta standardsvar) och skriv tillbaka:

Bäste herr xx,

Jag vill bara göra Er uppmärksam på att någon skickar obegåvade brev (mail) i Ert namn.

Högaktningsfullt

Oscar Wilde

Hittade den underbara i Steffo Törnquists bok ‘Njut’.

Det var allt för denna veckan, tack för att du läser Veckans Peptalk. Kom ihåg att rätt attityd är viktigare än rätt resurser, fortsätt älska din inkorg och börja planera för en härlig söndag så hörs vi igen nästa måndag!

Ps Finns du på Facebook? Tveka inte att adda mig som vän. Ds

Olof Röhlander

Älska din inkorg

God morgon,

Jag har varit borta en del det senaste, så gissa om Malte (vår hund) körde krigsdans när husse kom hem. Alltid skönt att komma hem till min kära Anna och Malte. I hallen står en ouppackad väska. Två till och med.

Nu är det måndag igen. Hoppas du mår fint! Dags igen för en ny vecka i livet, dags att dra igång motorerna igen.

En sak som du kan göra nu direkt för att tända måndagsgnistan på allvar är att träna på att byta inställning till det som annars kanske känns segt.

En sådan sak kan vara din inkorg i datorn. Den är inget måste, den är ett val, har du tänkt på det?

Om e-post är något som behöver ingå i ditt liv och på jobbet, så föreslår jag följande: Inga suckar eller stön när du öppnar inkorgen, oavsett vilka mail du får idag, okej?

En stor inkorg med mycket inkommande e-post betyder nämligen att du är eftersökt, att du lever och är viktig för företaget och ett antal personer. Den betyder möjligheter. Det är därför inget att beklaga sig över, eller hur? Dessutom går det fortare än man tror att gå igenom den.

Öppnar du ett mail, ta tag i det på en gång och utgå från att du inte måste svara på ett mail överhuvudtaget, du gör det om du vill. Du kontrollerar dina verktyg.

Det är hunden som ska vifta svansen, inte tvärtom.

Jag har också saker som jag suckar över ibland, men tro mig, jag älskar min inbox! Det är en av de saker som får upp mig på morgonen, just av ovanstående anledningar. Vad skulle det innebära för din arbetsdag om du hade samma inställning i just det här fallet?

Testa därför följande:

1) Välj lämplig vald sanning, till exempel ”Jag älskar min inbox” (eller välj själv område om du redan tycker om mail)
2) Börja sedan agera som om att det stämmer utifrån frågan: Om jag älskade att få mail, hur skulle jag då tänka och agera när det kom ett mail eller öppnade min inkorg?”
3) Se vad som händer när du agerar som om det stämmer.

Fungerar det så varför inte behålla den där valda sanningen? Om du vet att livet skulle bli bättre om du hade en viss vald sanning så testa att agera som om att den är sann tills den sitter.

Ibland kan det vara just så här enkelt att vända en seg morgon som att man provar en annan inställning. Lova mig att du provar denna övning, okej? Inga mer suck och stön, låt andra få göra det, men inte du.

Det var allt för den här veckan, ha det gott, kom ihåg att rätt attityd är viktigare än rätt resurser, så hörs vi nästa vecka igen!

PS På väg till New York? Läs mina 20 bästa tips här. DS

Olof Röhlander

Hemingways hemlighet

God morgon,

Det där säger man kanske bara ibland, men jag menar det verkligen idag, för mig är det en god morgon och jag hoppas det gäller även dig.

Jag har en kopp nybryggt kaffe bredvid mig och i datorn spelasLa Vie En Rose av Edit Piaf. Jag gör nog ofta det också tror jag, alltså ser livet i rosa.

Lite naivt kanske, men de ”glasögonen” kan göra vem som helst på bättre humör, eftersom man då inte bara fokuserar på lågkonjunktur, sorger, kriser och krämpor, utan även lyser ficklampan på det som är bra och skimrande rosa.

Det du fokuserar på får du mer av, så vad gör du för att skapa en god morgon?

Den där låten med Edit Piaf påminner mig om min favoritrestaurang i New York, en fransk liten pärla på Manhattans 60:e gata som heter Le Veau d´Or, där just den låten ofta spelas i bakgrunden.

Ska du till New York den närmaste tiden så gå till Le Veau d´Or och låt dig liksom i filmen ‘Midnatt i Paris’ njuta av resan bakåt i tiden till 1930-talets Frankrike.

Jag gillar att börja kvällen med att sitta där i baren och njuta av musiken och stämningen och lyssna på historier från förr. En sådan historia är att självaste Ernest Hemingway en kväll för många år sen suttit där i samma hörn i baren på Le Veau d´Or, med en Daiquiri i handen i sedvanlig ordning.

Sedan hände tydligen något ovanligt. Nobelpristagaren i litteratur år 1954 plockade helt sonika fram sin barndomsdagbok ur en liten väska bredvid och avslöjade där och då sin lilla hemlighet. Han öppnade dagboken och de som satt närmast i baren kunde själva få läsa en mening ur den, en mening som fick alla att skratta och häpna på samma gång. Där stod följande:

I intend to travel and write”,

Detta hade Hemingway bevisligen skrivit i sin dagbok redan som liten grabb hemma i Chicagos förorter. Ja, den intentionen stämde ju på pricken!

Det hade alltså blivit precis som Hemingway hade tänkt sig i det där fallet, något som alla hade tyckt var både intressant och inspirerande. Tänk om det blir som man tänkt sig?

Vad Hemingway nämligen visste om var styrkan i det skrivna ordet i kombination med tydliga avsikter och intentioner. När något man avser att göra eller bli står nedskrivet så verkar det öka både vad gäller inre trovärdighet och (o)medveten målstyrning, jämfört med när det bara figurerar som en vag tanke.

Veckans peppande uppgift:

Låt oss därför börja den här dagen med att kopiera det Hemingway gjorde tidigt i sitt liv och ta fram papper och penna och skriva ned en mening som börjar så här:

”Jag har för avsikt att… …idag”.

Sen skriver du en mening till som börjar så här:

”Jag har för avsikt att… …den här veckan”.

Sen avslutar du med en tredje mening som heter:

”Jag har för avsikt att bli/vara/verka för… …i mitt liv”.

Hemingway må ha haft mörka sidor och varit deprimerad i perioder, men han var bra på att leva livet fullt ut och att få det som han tänkt sig. Det där sistnämnda kanske börjar med något så enkelt som att man funderar över vad man har för avsikter, så vad har du för avsikter med den här dagen? Nästa steg: Skriv ned dem. Skillnaden som gör skillnaden.

Det var allt för den här gången, skapa både en god morgon och en härlig vecka, och tack för att du läser Veckans Peptalk. Hur veckan än ser ut, kom ihåg att rätt attityd är viktigare än rätt resurser.

Vi hörs nästa måndag igen!