Olof Röhlander

Vad är det för tåg du måste med?

God morgon och varmt välkommen till Veckans Peptalk.

För vissa är sportlovet över, för andra har det just börjat. Jag vet inte om du är hemma, i fjällen, utomlands, på jobbet, eller på väg någon annanstans just nu, men jag hoppas oavsett att det är rätt timing för dig att under ett par minuter läsa och reflektera över den här veckans tankar.

……….

Jag har funderat en del på det här livet många av oss lever. Vi har ofta bråttom vi människor, vi kör på. Måndag igen, fullt ös, på´t ännu en gång. Ingen tid att förlora, eller till att fundera.

Men jag tänker då på det Thåström sjunger i låten ‘Sluta när jag vill’:

Vad är det för tåg som du måste med?

Bråttom till vaddå?

Jag läste någonstans att man inte vet vad man sysslar med förrän man slutar med det.

Det betyder att du kanske inte känner hur mycket du stressat förrän du slutat göra det. Du ser inte vad något kostat förrän du slutat betala. Du märker inte att du är på fel spår förrän du kommit av det.

Det är inte förrän du lämnar de snurrande hjulen för en stund och kan se på livet och allt runtomkring med lite perspektiv som du inser vad du sysslat med. Kanske är det först då du slutat göra något som du börjar ifrågasätta varför du haft en champagneflaska hemma som aldrig öppnats.

Tänk på de tre senaste gångerna då du kände ”det här borde vi göra oftare”. Se sen till att det verkligen händer igen. Ordna så att det också händer oftare. Varför inte? Vad vill du ha mer av och vad vill du ha mindre av i ditt liv? Två bra frågor som kanske först kan besvaras på riktigt när man slutat att bara köra på.

Vad jag menar är att om du inte har tid att göra det du egentligen vill och borde göra oftare, så undrar jag också:

Vad är det för tåg som du måste med?

………..

Ha en go vecka, vi hörs nästa måndag igen!

Olof Röhlander

Besegra oddsen

Nu är det dags för en tävling igen för dem av er som bidrar med fler prenumeranter som också vill ha Veckans Peptalk.

Maila e-postadresserna (kom ihåg att fråga dem först) till lilian@upphopp.se och för varannan prenumerant du bidrar med får du en lott till kommande veckas utlottning av fina priser. Vi startar den tävlingen redan nu! Stort tack på förhand!

…….

Ibland kan man känna det som att oddsen är emot en. Att det inte är någon idé. Men det finns bara en sak man kan göra då, och det är att acceptera läget och sen ge sig in i skiten och kriga som aldrig förr.

En text som den nedan kan lätt tas som floskler, som tomma ord, men jag har skrivit det på riktigt. Jag skulle därför vilja be dig, om det går just nu, att även läsa det på riktigt.

Den här finns även som utskriftbar pdf, klicka då här.

BESEGRA ODDSEN

Även när jag är sjuk finns det mycket som är friskt. När jag har ont är det inte överallt. När jag har motgångar gäller det bara det området, mycket annat fungerar mer än bra. Res dig upp, skaka bort dammet från axlarna och gå vidare.

Jag förstorar inte upp mina problem, jag ser dem som tillfälliga gupp i vägen. Jag ser dem för vad de är, men inte mer än så. Väx med uppgiften.

Jag vill lyfta upp, inte bryta ned. Jag vill skapa, inte förstöra. Tro, inte tvivla. Det är upp till mig. Var en ledare.

Även i mörkrets dal finns en strimma ljus. Det finns alltid något hål i molnen. Det finns något läkande i varje tår. Var den klippa andra kan luta sig mot.

När det är natt gäller det att tänka dag. Kom igen nu, jag klarar det här, likaväl som jag klarat tuffa perioder tidigare i livet. Vik inte undan med blicken, håll kvar.

Jag kan spela fel, men jag fortsätter spela. Jag kan halka och slå mig, men jag sätter på broddar, reser mig upp och fortsätter. Jag kan missa öppet mål, men jag rycker på axlarna och fortsätter. En dag ska hela publiken resa sig. Stå aldrig still.

Publiken kan bua, men låt dem ropa för jag lyssnar inte. Jag lär mig, men ältar inte. Släpp aldrig in dom.

Jag är min egen lyckas smed. Ju högre insatser, ju mer växer jag. Det finns ett pris att betala för allt här i livet och jag är beredd att betala det. Oavsett vad som händer kommer jag att klara av det. Smärta är bara tillfälligt. Låt det regna.

Det kan hända så mycket konstigt, som man inte förstår. Oddsen är emot mig. Jag gillar det, läget är utmärkt.

Tärningen är kastad. Ta striden, välkomna den.

Ha en go vecka, vi hörs nästa måndag igen!

Olof Röhlander

Vår bästa tid är NU!

God morgon och varmt välkommen till Veckans Peptalk.

Sen senast vi hördes har jag hunnit få utmärkelsen Årets Talare 2011 av Talarforum, så det har varit speciella dagar här. Tack alla ni som röstat på mig!

Nu över till veckans tankar:

Sångaren och artisten Gordon Sumner, eller bättre känd som Sting, fick frågan i en intervju nyligen i samband med sin 60-årsdag:

Vilket är det bästa årtiondet i ditt liv?

-Jag hoppas att det blir det här.

Sting fortsatte, med tanke på att han just fyllt 60 år:

-Jag har levt merparten av mitt liv. Jag har mindre framför mig än bakom mig. Antingen blir man morbid när man tänker på det, eller så säger man till sig själv:

‘Från och med nu kommer alla upplevelser att bli mycket rikare, just för att de är begränsade’.

-Och det är min inställning, berättade Sting vidare.

-Varje konsert jag gör, varje låt jag sjunger, varje måltid jag äter, varje gång jag är med min familj blir mer och mer speciell. Det är min filosofi.

Så ser jag på saken också. En bra filosofi, eller hur? Det bästa ligger framför oss. Livets upplevelser blir mer speciella ju längre vi lever, man tar mindre och mindre för givet, uppskattar de små sakerna mer och mer.

Som en vän på Facebook, Christian, mailade mig om:

-Nu lever jag livet sju dagar i veckan. Inte två, som fallet var tidigare.

Vad jag egentligen ville ha sagt med detta, är att det i slutändan handlar om inställning. Livet kan kännas tufft ibland, men vår bästa tid är nu. Det är mer ett beslut än en förhoppning som jag ser det. Bestäm dig för det!

Vi är inte vårt förflutna – vi är våra beslut. Det här är vad vi kan påverka. Nuet och framåt.

Som Håkan Hellström sjunger så är det kanske så att man måste dö några gånger innan man kan leva.

Livet blir bara bättre och bättre. Jan Malmsjö hade rätt, vår bästa tid ÄR nu!

Ha en go vecka, vi hörs nästa måndag igen!

Ps På väg till New York? Läs min 20-topplista här. Ds

Olof Röhlander

Ärligt talat

God morgon och varmt välkommen till Veckans Peptalk.

Kan du stå för följande mening:

-Jag vet vem jag är, vad jag står för, vart jag är på väg och lever i enlighet med detta.

Stämmer det där ovan in på dig? Om det inte helt och håller gör det; förstå vilken styrka det skulle ge om du kunde känna att det verkligen vore sant för dig.

Det verkar som att det är oerhört viktigt att försöka vara sann mot sig själv. De gånger vi inte är det, vad händer? Antingen säger magen ifrån, eller så är vi liksom inte oss själva, eller hur? Något händer i alla fall, oklart vad alla gånger, en obalans uppstår av något slag.

Ernest Hemingways bok ‘En fest för livet’, som handlar om hans tid i Paris på 1920-talet, ger Hemingway tips om hur han kom ur sin skrivkramp:

”Det enda du behöver göra är att skriva en enda sann mening. Skriv den sannaste mening du känner till. Så till slut brukade jag skriva en enda sann mening och sen fortsätta med den som utgångspunkt.”

Det där tycker jag är så bra. Skriv en enda sann mening. Börja där. Tänk en enda sann tanke om dig själv och börja där. Säg en enda sann sak och börja där. Jag blev verkligen påverkad av det där. Vilket bra tips, eller hur? En enda sann mening.

Sanningen är ingen enkel sak att diskutera. Vem har sanningen? Du läser Veckans Peptalk här, inte en utläggning avWittgenstein, så låt oss nöja oss med följande två frågor:

Känner du att du lever och verkar i enlighet med dina egna kärnvärden och värderingar? Vet du vem du är, vad du står för, vart du är på väg och lever du i enlighet med detta?

Eller, i klarare ordalag:

Känner du dig sann och ärlig mot dig själv?

Det kan säkert kännas som en väl tuff uppgift att ta sig an en morgon som denna, du kanske hade föredragit något mer lättsmält, vad vet jag.

Men varför det här är så viktigt, ja det vet vi ju alla. Du kan givetvis kompromissa, du kan skarva här och där och du kan åsidosätta dig själv då och då, men du kan inte leva helt och fullt utan att i slutändan vara sann mot dig själv och det du står för. Finns det något annat sätt att leva ett värdigt och meningsfullt liv egentligen?

När du är kongruent i både kropp och sinne, ja då sätter allt fart. När du gör rätt går det lätt. Då menar jag inte att vägen är enkel, men valen blir lättare för den som är sann mot sig själv.

Jag läste någonstans nyligen:

”När någon säger att du har förändrats så kan det betyda att du bara har slutat leva ditt liv som de vill.” / Okänd

Varmt lycka till med din vecka. Framrutan är större än backspegeln och varje dag ovan jord är en bra dag, även en kall och vintrig februarimåndag som denna.

Vi hörs nästa måndag igen!