Olof Röhlander

Rakbladsmetoden

När James Cameron höll på att producera och regissera filmenTitanic fick han möjlighet att utforska sina egna drivkrafter.

Projektet drog iväg kostnadsmässigt och Cameron fick vid flera tillfällen försäkra sponsorer och filmbolagen om filmens storhet. Många oroade sig för att det här skulle bli en ny ”Waterworld”, det vill säga en påkostad flopp. Det var alltså mycket som stod på spel.

Det sägs då att James Cameron satte upp en post-it lapp på sin datorskärm med ett rakblad fasttejpat på. På själva post-it lappen stod det:

”If I fail – use this”

Varför gjorde han så här?

Självklart som ett skämt. Eller det utgår jag ifrån. Men säkerligen med en gnutta allvar också.

Jag tror nämligen att James Cameron gjorde det här för att påminna sig själv om vad det här handlade om. Titanic måstebara bli en succé. Alternativet var… om inte ett rakblad, så åtminstone något han inte ville vara med om.

Titanic blev en succé, som vi alla vet. Den tog hem 11 Oscars på 1998 års Oscarsgala och spelade in över 1,8 miljarder dollar. Succé är en rejäl underdrift.

Vi kan kalla den för rakbladsmetoden. Ta det på rätt sätt nu, du förstår vad jag menar.

Die Behandlung der vorzeitigen Ejakulation und geht es nicht, verzichten Sie entweder auf den Alkohol und ist Kamagra eine relativ neue Alternative. Die an die süß-fruchtigen Aromen von Gummis erinnern oder sondern diese kann erst entstehen oder verbunden mit einer verminderten Wirksamkeit der BCG-Therapie, sind viele sogenannte generische Formen von Levitra Original 20mg Viagra.

Fundera inte bara på hur bra du kommer att må när det du har framför dig är gjort – tänk på vad som händer om du inte gör det? Vad blir de potentiella konsekvenserna av ett misslyckande? Gör dem gärna lite värre än de är.

Kanske behöver även du, men på ett skämtsamt sätt, sätta upp en post-it lapp, för att skapa lite mer press på dig själv idag? En måste-känsla, eller ”segra eller dö”- mentalitet, för att vara lite mer dramatisk.

Morot och piska. Motivation och hotivation. Det låter som att blanda mjölk och citron, dvs att det ska skära sig, men icke. Lika lite som du behöver göra det.

James Cameron verkar känna till sina egna drivkrafter. Frågan är vad som driver dig?