Olof Röhlander

För den som bestämt sig

Du har en glöd inom dig, känner du den? Även de morgnar du inte känner för någonting annat än att vända dig och somna om. Också de tillfällen du klipper med ögonen och kisar försiktigt mot ljuset så finns den där, slumrande.

Den där glöden kan tända hopp i andra människor. Tämj den inte, använd den istället. Rikta den mot något konstruktivt, kanalisera den där energin. Använd kraften som finns i att bestämma sig på allvar.

För den som bestämt sig …. är det aldrig för sent

För den som bestämt sig …. öppnar sig alltid en väg

För den som bestämt sig …. blir det svåra enklare

För den som bestämt sig …. skrämmer inget längre

För den som bestämt sig ….. växer också självförtroendet

För den som bestämt sig …. minskar även självtvivlet

För den som bestämt sig …. finns det ännu en dag

För den som bestämt sig …. blir orden plötsligt på riktigt

För den som bestämt sig …. blir målen tydligare än hindren

För den som bestämt sig …. finns alltid något att kämpa för

Andra kanske vill leda in dig i redan upptrampade spår, men du ska vara vild och fri. Gör det du sagt att du ska, starta det du tänkt på så länge, var den du vill vara, bli den du skulle kunna bli. Vad annars ska du göra?

Tiden går min vän. Har du bestämt dig än?

Olof Röhlander

Lugn och snabb

Jag sitter här och funderar på uttrycket ”antingen eller”. Vän eller fiende. Svart eller vitt. För eller emot. Är det verkligen så enkelt?

Är det inte både- och som är melodin i ett utvecklat samhälle och som är poängen med personlig utveckling? Flexibilitet.

Det är som att gå en utbildning. Du vill bli skolad i det du gör, men utan att låta skolningen ta över kreativiteten. Du vill kunna minnas ditt förflutna utan att bli bunden av minnena. Kunna lita på människor men samtidigt kunna genomskåda någon som talar med kluven tunga.

Nyss hemkomna journalisterna från Etiopien kan vara ett bra exempel. Ett sätt att överleva en sådan pärs är kanske att både acceptera nuläget men utan att förlika sig med att det alltid behöver vara så. Både acceptans och revolt. Inte antingen eller.

Jag kommer att tänka på min förre bordtennistränare Stellan Bengtsson. Han pratade om att försöka tänka ”lugn och snabb”. En klurig kombination. Jag förstod nog inte riktigt vad han menade just då.

Nu översätter jag det till: Stolt men samtidigt ödmjuk, bestämd men också följsam. Bry dig om dig själv OCH andra. Inte antingen- eller. Inte bara jobb eller bara fritid. Inte bara prata eller bara lyssna.

Det där är fortfarande en ständig utmaning.

Det här antar jag är en del i att utvecklas som människa. Att slipa bort de allra vassaste kanterna av sin personlighet och istället vara öppen för andra alternativ, utan att för den skull ge avkall på den man är.

Fundera på hur ditt liv ser ut just nu. Är det obalans åt något håll? Var står du tillbaka där du också skulle kunna ta mer plats? När skulle du kunna bli mer ”både och” där du fram tills nu varit mer ”antingen eller”? Vilka människor ser du som enbart irriterande, där du också skulle kunna ta in deras goda sidor?

Svart OCH vitt är nog modellen, även om den kräver mer av oss än den mer förenklade bilden av verkligheten.

Lugn och snabb. Det kanske går ändå. Det är ju trots allt bara ett beslut bort.

Olof Röhlander

Leta inte lätta lösningar

Det finns tillfällen i livet då det gäller att stå upp för den man är och det man sagt att man ska. Idag kan vara den dagen, det där beslutet som definierar dig som människa.

Vi har alla upplevt misslyckanden. Motgångar. Vi kan förnimma oss hur det är att dra det kortaste strået. Hur det är att se andra kyssa medaljen med ens eget namn på. Vem har inte sett sin skylt slockna, bli nedplockad, för att dagen efter höra hamrandet av en ny text i neon. Vem har inte hört skratten där borta samtidigt som man själv gått utan skor i regnet.

Kanske har du då blivit frestad att fiska i grumliga vatten. Lyssnat på fel röster. Någon som lockar dig att segla under falsk flagg. Något som givit dig en ursäkt att leta enkla lösningar på något som du innerst inne vet inte bara handlar om plåster på ett öppet sår.

Låt den tanken aldrig få fäste i dig. Det hinner ifatt dig någon gång. Låt ingen få stampa på din moraliska kompass. Du är bättre än så. Du har mer i dig. Du är stark. Låt dom aldrig få en upp på dig. Ta en annan väg.

När frestelsen kommer, vad det än må vara för dig, spring. Som en flyende häst i galopp. Hälsa dem: Ring aldrig mer. Jag är en annan nu. Nyckeln ligger i ett fack någonstans, bara jag kan koden. Du får den aldrig. Jag har bytt nummer. Ha det så bra!

Från och med nu är det möjligheter som gäller. Fokus på att bygga upp, inte bryta ned. Att kämpa istället för att ge upp. Vem har sagt att det alltid ska vara lätt?

Häng kläderna på tork. Köp nya skor. Lämna in kompassen på lagning. Det är långtifrån över. Du har bara börjat din resa. Hoppas inte att den ska vara enkel. Hoppas att du utvecklas. Det gör vi inte när det bara är lätt.

Det andra tror är vanliga stenar är egentligen ett pärlhalsband. De har bara inte förstått vem de har att göra med. Inte än. Men snart. En dag. Idag. Nu.

Måhända finns det dagar för lätta lösningar. Idag är inte en sådan dag.

Olof Röhlander

Strömavbrott som genombrott

Jag kommer hem i lördags kväll efter fyra dagar på resande fot.

Jag sätter mig i soffan, häller upp ett glas pinot noir från Bourgogne, skär en bit ost, klappar vår kära hund och andas ut efter en intensiv vecka. Sjunker ned en aning.

Sedan läser jag att strömmen gått mitt under Lady Gagas fullsatta show i Globen i torsdags och det får mig att sätta mig upp igen. Sättet hon löste strömavbrottet på får mig att häpna. Imponerad är bara förnamnet.

Som det fullblodsproffs hon är ställde hon sig, när strömmen gått, och började sjunga a capella och skickade därefter ut mickar bland publiken och svarade på frågor från sina fans tills strömmen återkom igen några minuter senare.

Betyget på Lady Gagas show blev full pott från i princip samtliga tidningar. Det var nog inte bara för musiken. Alla blev nog också väldigt tagna av hur väl hon skötte det där strömavbrottet. Men det är för att vi jämför med det ordinära. Vissa människor är extraordinära.

Precis som vissa tillfällen är det.

Så där gör en människa som inte bara är stjärna utan också medmänniska. Något utöver det vanliga. Lady Gaga använder ett sådant här tillfälle för att visa just detta. Hon har insett att sådana här saker egentligen inte är ett problem, utan en enorm möjlighet.

Betänk bara vad hon lika gärna skulle kunnat ha gjort. Ställt till en scen, vägrat spela mer, skrikit åt teknikerna, med mera. Men det valet gjorde hon inte.

Shit happens, även om du heter Lady Gaga. Faktum är att vi dricker ur samma kran, saker sker oss alla. Deal with it.

Det är bara det att vissa gånger handlar det inte bara om skademinimering, utan en chans att överträffa förväntan.

Det kan nämligen innebära ett genombrott, inser jag när jag läst klart artikeln där i soffan och skär upp ännu en ostbit. Det är tillfällen som den artikeln beskriver som definierar oss som människor. Varför då frukta dem?

Vad för strul som än må hända i veckan nu, tänk Lady Gaga. Tänk vinnarskalle. Tänk inte problem, tänk möjlighet. Kanske till och med enorm möjlighet.