Petra Almréus

God Jul

Ha en riktigt god jul alla! Vi ses i januari igen:)

Petra Almréus

Gott tilltugg till nyår

Ingredienser

2 msk olivolja
1⁄2 gul lök, skalad, skivad
2 vitlöksklyftor, skalade, hackade
150 g babyspenat
2 1⁄2 dl grovriven Västerbottensost®
1⁄2 krm riven muskot
salt och peppar
8-12 filodegsark
1-2 dl olivolja

Till servering:
sallad och valfri dippsås

Beskrivning

Hetta upp olja i en panna och stek löken utan att den får färg. Lägg i spenat, vänd runt den snabbt. När den börjar släppa vätska, ta pannan från värmen. Låt spenatblandningen svalna och rinna av. Blanda i Västerbottensost och muskot. Smaka av med salt och peppar. Sätt ug- nen på 200°. Lägg ut ett filodegsark, pensla halva med olivolja, vik ihop en gång, pensla hela med olja. Lägg på en sträng ost- och spenatblandning i ena ändan och rulla sedan ihop till en cigarr. Lägg cigarrerna på en plåt med bakplåtspapper och pensla dem med olja. Grädda cigarrerna 8–10 minuter eller tills de fått fin färg. Servera gärna med sallad och dippsås.

Recept och foto kommer från Västerbottenost.se

Petra Almréus

Julig cheesecake

Den här kakan passar utomordentligt bra tillsammans med glögg. Pepparkaka och saffran är en bra mix tillsammans och bryts av med god passionsfrukt:)  Jag bakade den igår till tredje advent och den är gudomligt god. Trevlig lucia!

Ingredienser

150g pepparkaka, ca 15 st

75g smör

500g kesella gourmet

3st ägg

1dl socker

0,5g saffran

1st citron, rivet skal från


Översta lagret

400g crème fraiche

1msk vaniljsocker


Dekoration

halverade passionsfrukter och physalisfrukter


Tillagning

1 Mixa, eller stöt, pepparkakorna till smulor.
2 Smält smöret och blanda med pepparkakssmulorna.
3 Tryck ut smulorna i pajformen och förgrädda pepparkaksbottnen i 5 minuter, 200 grader.
4 Vispa ägg och socker pösigt.
5 Rör ner kesella, rivet citronskal och saffran. Låt smeten dra i 15 minuter, så saffranssmaken får mogna ordentligt.
6 Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen, 180 grader, tills fyllningen stelnat, cirka 35 minuter.
7 Låt kakan svalna ordentligt. Rör ihop crème fraiche och vaniljsocker och bred över kakan.
8 Sätt in i ugnen 6–7 minuter, 180 grader, tills ytan stelnar något.
9 Låt kakan svalna och dekorera den precis före servering med halverade passionsfrukter och physalisfrukter.

Petra Almréus

Väldoftande julklappstips

Många av Byredos dofter är helt underbara…Finns i parfymer, bodylotion och doftljus:)

Petra Almréus

Originalskylt från 1920

Det är långt ifrån allt vi byter ut eller renoverar i fastigheterna. Allt som går att spara, sparas:) Som denna vackra skylt. Fin patina!