Olof Röhlander

Det allra bästa av tider

Det var den allra bästa av tider och det var den allra värsta. Det var visdomens tid. Det var oförnuftets tid. Det var både trons och vantrons epok. Det var ljusets årstid och mörkrets årstid, hoppets vår och förtvivlans vinter. Allt låg framför oss, och intet låg framför oss.

Så skriver Charles Dickens i sin bok ‘Två städer’, världens mest sålda roman, som utkom år 1859. Du har säkert hört den citeras tidigare.

Visst känns den texten lika aktuell idag. Det pågår en ständig kamp, både i den inre föreställningsvärlden och den yttre verkligheten.

Vad jag skulle vilja slå ett slag för idag är att vi försöker rikta udden mot ljusets årstid. Det är på rätt väg nu. En människa utan hopp är som en groda som saknar sin damm.

Släpp inte in mörkrets årstid i ditt hjärta. Det kommer att bygga bo där. Det blir en mental ödemark, en tom rymd där inget kan växa. Det gäller att befria sig från dess trollkonster.

Du har ett helt liv fyllt av ögonblick som format dig till den du är. Du har sagt och gjort saker, både bra och mindre bra, men du är alltjämt en fin människa. Du har ett rikt inre liv. Du kanske behöver vinna den där matchen som Dickens pratar om och upplösa motsägelserna.

Det är en attitydfråga det här. Det gäller att ha tentaklerna ute och fånga upp det som går att bygga vidare på. Möjligheterna ligger framför dig. Det finns massor av allt.

Visa att det är hoppets vår. Det syns i ditt leende, det hörs i ditt tonfall, det märks på dina val. Det är inte bara en måndag idag. Det är sanningens ögonblick. Det är dags att koppla på inspirationen igen. Energi smittar av sig. Du må bara vara en människa, men vilken människa du är. Det är den allra bästa av tider och du klarar allt idag.

Olof Röhlander

Konsten att äta en glass

På vår gata hemma i Matfors fanns en kille när jag växte upp som hette Pierre. Vi kallade honom för ”Pirre”.

Min starkaste bild av honom är sättet han cyklade på och hur han åt glass. Faktum är att det är kombinationen av dessa två aktiviteter som var så pass fascinerande att iaktta att jag vill berätta om det för dig.

Pirre brukade cykla ned på byn (som det heter där) för att köpa mjukglass i bägare på Dannes Kiosk. Den smaskade han sedan i godan ro i sig på vägen hem, samtidigt som han cyklade, styrandes med båda armbågarna på styret. Glassbägaren i ena handen, plastskeden i den andra. Han hade sällan bråttom då, det var knappt styrfart på cykeln. Skickligt gjort måste jag säga.

Kan du se det här framför dig?

Det var nästan som att han hade en annan tidsuppfattning och livsfilosofi än vissa av oss andra. När han åt glass, då njöt han i fulla drag och verkade inte tänka på så mycket annat.

Sedan dess har det flutit mycket vatten under broarna, men den där bilden av Pirre kan fortfarande skänka mig ett inre lugn när jag känner mig stressad eller uppe i varv.

Kan du här och nu tänka på någon person du känner eller någon situation eller ett minne som ger dig en liknande känsla?

Förmågan att hämta upp fina minnen, för de finns ju där, är en konstart och en färdighet som kan hjälpa dig reglera ditt sinnestillstånd idag, eller få dig att stanna upp en aning.

Hittar du inget just nu, tänk då på Pirre på cykeln med glassbägaren och vips sänks tempot för en stund. Det kan vara önskvärt ibland. När sedan våren kommer och det blir läge för glass, öva upp konsten att äta den i lugn och ro du också.

Olof Röhlander

TRIUMFENS ÖGONBLICK

Du har säkert sett hur en slalomåkare går igenom sitt lopp i tanken innan hon åker iväg. Garanterar det ett lyckat lopp? Nej, men chansen för det ökar markant, eftersom hon givit kropp och sinne en idealbild att sträva mot. Därför fortsätter hon med mentala förberedelser även om hon grenslat i loppet innan.

Om du har det tufft blir det ännu viktigare att inte fästa sig vid det som är. Låt framtiden påverka nuet. Föreställ dig vad du kommer att göra och hur du kommer att må. Imorgon är en ofödd verklighet. Skapa en förväntan i luften så hjälper du tillfälligheterna på traven.

Du kan nå mer än noll. Färdigheter kopplat till välmående, lycka och tillfredsställelse skiljer sig markant från tekniker kopplade till att inte må lika dåligt.

Det är så lätt att ge upp när något inte fungerar. Men är det verkligen du? Kritisera inte något bara för att du kanske inte förstår det än. Har du verkligen vänt på alla stenar?

Bron mellan presens och futurum heter kreativitet, fantasi och visualisering. Det är små saker som gör det. Många ger något, men jag önskar att du ger allt.

Triumfens ögonblick kommer när du ännu en gång lyckats sätta en parantes runt bokstaven o i omöjligt.

Olof Röhlander

Det är din tur nu

Det finns andra som också är lämpade, men du är den ende som verkligen bestämt sig.

Du har kanske inte störst talang, men du är den som vill det mest. Det är viktigare för dig.

Stark. Rak i ryggen. Stolt. Fokus på nästa steg. Handlingskraftig. Du vet att du behöver göra också, inte bara tänka.

Du tror inte på dig själv till 100 procent hela tiden, du hamnar i svackor som alla andra, men du ska bara ha det här. Det är din tur nu.

Du tycker inte att du är störst, bäst och vackrast. Det är inte nödvändigt. Du är ödmjuk men beslutsam, mer rakt på, mer distinkt, än alla andra. Du har en annan blick än tidigare.

Vem har sagt att det ska vara lätt? Det är inte ens enkelt att vara sig själv vissa gånger. Upp med dig. Minns varför du stakade ut den här riktningen från första början. Kom ihåg att du gör det här för fler anledningar än bara för din egen skull.

En luftig idé. Uppfriskande. Drömmen om att vinna tufsas av vinden, men den finns ändå kvar. Håll i nu.

Vänta, avvakta, tveka, det är vad som snurrar i huvudet hos de andra. Du tänker bara: Det kommer inte bättre tillfällen. Jag har väntat länge nog. Gå för det!