Olof Röhlander

Följ mindre – Lev mer

Vad kostar ett konto på Facebook, Twitter eller Instagram?

Ingenting, kanske du svarar.

Jo, säger jag. Det kostar visserligen ingenting att öppna ett konto, men vad kostar det dig att vara där?

Det är vad jag skulle vilja prata med dig om den här morgonen.

I en tid då vi kan följa allehanda stjärnor och kändisar på sociala medier blir det lätt att man ägnar en stor del av sin tid med att följa andras liv.

Notera att de flesta med många följare inte själva följer särskilt många. De använder i huvudsak sociala medier för att nå ut med något, inte kolla vad andra gör. Det här gäller inte alla, men många.

Vi kanske bör återupptäcka det vi gillade och uppskattade att göra innan följandet av andra stal lite för mycket av vår uppmärksamhet. Vi kanske ska lägga tyngdpunkten på sådant som stannar upp tiden, inte slösar bort den.

Ibland behöver man nog göra sig medvetet osynk med samtiden. Bara för att vi alla gör något, betyder inte att man bara bör köra på. Det är lätt att svepas med.

Nu uppmanar jag inte till någon revolution här, jag älskar sociala medier och är därmed en del av det här. Jag bara påminner om att det lätt blir svansen som viftar hunden, man tappar kontrollen över vad som är lagom. Det är trots allt inte där ditt liv utspelas.

Dem vi följer verkar leva så spännande och roliga liv. Tänk om det stämmer? Det kanske inte bara handlar om Instagramfilter och arrangerade leenden in i kameran, det kan de facto vara så att vissa lever mer och följer mindre.

Hjärtpunkten i det jag säger är: var inte bara en lekboll i någon annans bollhav. Samtidigt svishar ditt eget liv förbi. Är inte det tillräckligt intressant, ja då får du väl göra något åt det.

Så, vad kostar ett konto på sociala medier egentligen? Det tror jag att vi alla behöver fundera över då och då.

Olof Röhlander

Hur ger man dricks?

Jag studerar för att bli en levnadskonstnär. Det borde alla göra. En levnadskonstnär sätter värde på- och bryr sig om de små sakerna.

Här är sju exempel på vad jag tycker spelar roll, det som jag tycker ger ett mer njutbart liv:

1. Ha alltid något att se fram emot. Både nära i tid och längre fram. Det förutsätter att du vet vad som får dig att längta. Vet du? Det spelar roll.

2. Intressera dig för bra historier. Skriv ned allt du hör som kan vara intressant. Läs på och lär dig klä ögonblicket i ord. Det är inte en talang, utan en färdighet. Lär dig historien bakom olika ting. Det spelar roll.

3. Uppmärksamma vad du och andra gillar, vad som gör tillfället mer unikt. Det spelar roll.

4. Var generös. Ingen vill bli känd som snål eller gniden. Som Jim Rohn sade: Funderar du på om du ska dricksa en tia eller en tjuga, gå alltid för det större beloppet. Visa alltid tacksamhet när andra ställer upp för dig. Det spelar roll.

5. Var nyfiken och ha många intresseområden. Ju fler saker som fångar dig, desto mer värdefullt och närvarande blir livet. Det spelar roll.

6. Ha njutningen nära inpå dig. Om allt roligt ligger långt borta, kostar mycket pengar och sker sällan får du färre tillfällen och risken finns att förväntningarna blir för höga. Ha stora ögonblick också, men rikta framför allt udden mot det som ligger mer nära till hands. Det spelar roll.

7. Var förberedd. Du kommer att få chanser i livet, till exempel att du får träffa människor som du ser upp till eller som betytt något för dig. Då gäller det att ha tänkt ut den där frågan du alltid velat ställa, för några sekunder senare kan möjligheten vara borta. Det spelar roll.

Det gemensamma för de här tipsen tycker jag är att de ökar värdet på stunden och gör att du inte längtar dig bort på samma vis. En levnadskonstnär är bra på att få ut mer ur av varje dag. Bli en student av livskonsten du också. Det spelar roll.

Olof Röhlander

Du behöver ett mål

Du säger: Ingen bryr sig.
Jag säger: Alla bryr sig om något.

Du säger: Du såg mig inte.
Jag säger: Jag ser dig nu.

Du säger: Jag önskar jag vore någon annan.
Jag säger: Det här är de förutsättningar du har.

Du säger: Jag får väl fortsätta kämpa på.
Jag säger: Är lösningen verkligen mer av samma?

Du säger: Men jag är så annorlunda än alla andra.
Jag säger: Annorlunda är bra.

Du säger: Jag ser bara hinder.
Jag säger: Vem vill spela tennis utan nät?

Du säger: Jag vet i alla fall vart jag kommer ifrån.
Jag säger: Jag vill hellre veta vart du är på väg.

Du säger: Jag behöver pengar.
Jag säger: Du behöver ett mål.

Du säger: Men utan pengar går det ändå inte.
Jag säger: Jo, men du måste satsa av hjärtat.

Du säger: Jag kan ingenting.
Jag säger: Du lär dig under tiden.

Du säger: Var börjar man då?
Jag säger: Där du står, med det du har.

Du säger: Snart är det för sent.
Jag säger: Så vad väntar du på?

Olof Röhlander

ETT MÖJLIGT SCENARIO

30 år och komfunderad.

Väntar på tillfället som aldrig kommer. Löftet om att det skulle bli bättre en dag, mer uthärdligt, ersätts av ytterligare en ihålig klyscha. Ännu en clown där framme. Ny kostym, samma innehåll. Hörru, ta av dig masken!

40 år och ärrad.

Försöker förstå vad som hände. Idealen som var så viktiga. Du gjorde allt de sade, följde alla regler, genomförde projekten. Var är klappen på axeln? Här står man nu, med en bitter känsla i magen av det som smakade så sött i munnen. Urkramad som en disktrasa, sedan lämnad.

50 år och sviken av livet.

Är det detta vi skulle prata om, det här vi kämpade för, som skulle betyda något? Vems plan köpte vi egentligen? Vad hände med de verkliga värdena, dem som skulle göra allt värt det i slutändan? Var det här allt? Vill bara skrika rakt ut.

60 år och uppgiven.

Kan du relatera till något i det här? Det här livsscenariot är alldeles för vanligt vågar jag påstå, alltför lätt att känna igen sig i. Man känner sig nästan som en socialt utstött eftersom ingen vill prata om det, trots att många känner så här.

Önskar du något mer är det hög tid att få något att bli viktigt igen.

Något måste hända. Vi behöver ge oss tid att tänka till, vänner. Stanna upp och inse att scenariot blir nog inte bättre än så här om du inte själv gör något åt det. Var börjar man då?

Ett reflekterat sinne kan vara en bra start.

Tänk krispigare tankar. Ställ kraftfullare frågor, tänj begreppen, höj insatsen. Kräv äkta vara, inget mer själlöst ryckande på axlarna. Satsa allt på ett kort. Ryck upp träd med rötterna. Kliv av någon annans kampanj och in i din egen. Det är din tur nu.

70 år och lyckligare än någonsin?