Olof Röhlander

En sak jag måste berätta

Författaren Salman Rushdie sa en gång att den som undrar om hon kommer att vara fri imorgon, inte är fri idag.

Som liten älskade jag kurragömma.

Vid ett tillfälle gömde jag mig i bagageluckan på vår blåa Volvo 240. Det visade sig vara ett ypperligt gömställe, ingen kunde hitta mig.

När jag så märkte att det blev helt tyst utanför, ett tecken på att de slutat söka efter mig, och jag samtidigt i det trånga utrymmet började få svårt att andas i det becksvarta mörkret, drabbades jag av en sorts rudimentär panik.

Jag insåg att jag inte kunde öppna luckan inifrån.

Det sägs att fångar som suttit tillräckligt länge i isoleringscell till slut inte kan se längre än ett par meter. Som att kropp och sinne anpassar sig till rådande omständigheter. Det här var såklart något helt annat.

När en granne slutligen öppnade bagageluckan flög en flämtande pojke upp där, med blodiga knogar av allt bankande på huven och hes stämma av gallskriken. Det var dramatiskt.

Kanske var det just det här som Salman Rushdie menade i sitt tal om frihet.

Du får dra dina egna paralleller av den här historien, men mina lärdomar var att alltid ha en nyckel i fickan, för då är du fri både idag och imorgon. Måla aldrig mer in dig i ett hörn.

Dina drömmar och sinnen anpassas efter utrymme, så var du än är, släpp in lite ljus, frisk luft. Vädra ut. Annars ser heller inte du längre än dagen räcker till slut. Men även när du sitter trångt till, ha tillit, räddningen är på väg. Snart kan du andas igen.

Det lärde jag mig i den där bagageluckan. Den hårda vägen.

Olof Röhlander

Fem enkla råd för livet

Vill dela med mig av fem saker som affärsfilosofen Jim Rohn lärde mig och som jag haft med mig sedan dess:

1. Ta råd men inte order

I och med att du inte är någons slav är du heller inte någons mästare. Ingen bestämmer över dig. Lyssna på andra men se i slutändan till att det du gör kommer från ett eget beslut.

2. Var en beundrare men inget fan

Vi är alla människor, med fel och brister. Ta till dig det du gillar, men ingen är perfekt. En enda person, eller enda bok, har aldrig alla svar.

3. Använd det förflutna som en skola – inte en förening

Det gäller att ha en bra attityd till det som gjort dig till den du är. Lär dig av det som hänt, men du behöver inte göra dig alltför bekväm där. Titta bakåt utan att stirra.

4. Se inte ned på dig själv – det är att se ned på allt du har

Du tjänar inte världen syften genom att nedvärdera dig själv, som Nelson Mandela sade. Det här är den du är, de korten du har, så svär inte över en dålig hand. Spela dem istället så gott du kan,

5. Bli fascinerad – inte frustrerad

Öva upp förmågan att tänka att allt faktiskt kan hända. Lika bra att förundras över tingens beskaffenhet än att reta sig.

Olof Röhlander

Den svarta penseln

”Jag lyssnade just på ditt föredrag och nu är jag nyfiken, Olof. Hur ser du på livet och vår tid?”

Frågan kom från en kvinna som uppriktigt verkade vilja lyssna. Hon hade väntat kvar tills de flesta hade gått.

-Söker du någon som kan ge perspektiv på den tid vi lever så frågar du nog fel person. Vill du ha hela bilden ska du inte bara tolka det från min horisont. Mina ögon är färgade av en idyll.

”Vad menar du?”

-Jag ser liksom F Scott Fitzgerald på livet som en romantisk företeelse. Verkligheten såsom jag önskade att den vore. Jag vill höra om skratten, framgångarna, de lyckliga stunderna. Ge mig dina hisnande historier så fyller jag i resten själv mellan raderna.

”Så du vill inte se smutsen, är det vad du säger?”

-För mig är varje god berättare en lögnare, så som sig bör. En konstnär med ord, som lyckas få fram sin poäng utan att behöva måla med svart. Den färgen är kostsam. Det är som att jag gör våld på mig själv varje gång jag använder den. Den svarta penseln finns där någonstans, men jag har gömt undan den.

”Om inte hela bilden är det viktigaste, vad är det då?”

-Tre saker: ärliga avsikter, att hålla sig på rätt sida av argumenten och att aldrig bli cyniker. Dem går det tretton på dussinet av. Ingen har carte blanche idag. Inspiratörer och visionärer är vad världen behöver, inte ännu en kritiker.

”Svart pensel… Jag tar med mig det.”

Hon tackade snällt och jag såg henne gå. Kvällen var ung och någon hade lyssnat utan att avbryta. Det var ett bra ögonblick.

Olof Röhlander

Gratis är inte gott

Den bästa mentala träningen är den som finns i vardagen. Vill du exempelvis träna din karaktär, sluta leta efter ”gratis”.

Idag vill många ha mycket för lite. Man vill ha det nu och helst inte betala något alls. Låt oss tänka om och sätta värde på saker vi gillar. Inte nog med att vi då behandlar det bättre, i samma stund sätter vi även större värde på oss själva och det vi gör.

Amatörerna plockar prylar från jobbet, packar ned handdukar från hotellet i väskan och lassar på över hela tallriken på buffén.

Amatörerna frågar vad som ingår, om något kostar extra och ”kostar det något?”

Amatörerna roffar åt sig av gratisgodiset. De stannar till vid mäsståndet eller i hotellobbyn och stoppar fickorna fulla, just för att det inte kostar något. Ser ingen på tar de gärna hela skålen.

Amatörerna bläddrar igenom hela magasinet i lugn och ro vid tidningsståndet, sätter sedan tillbaka tidningen och går visslande vidare, utan att köpa något.

Amatörerna blir stupfulla på företagsfesterna tack vare utdelade drinkbiljetter. När någon annan står för notan går de all in.

Amatörerna följer gärna med på matchen, men bara om någon viftar med fribiljetter, annars har de inte tid.

Amatörerna går in på resebyrån och ber någon kolla upp resor åt dem, sedan går de hem och bokar själva på nätet.

Vi känner väl alla igen både oss själva och andra då och då i något av detta, men jag påminner om att det ofta blir en Pyrrhusseger. Den kostar för mycket.

Det här handlar alltså inte om pengar, om rik eller fattig, utan om attityd och karaktär. Vid det där bjudgodiset byggs den där karaktären upp, eller bryts ned. Nästa gång du hamnar där, kom ihåg att gratis inte är gott. Låt amatörerna slänga sig över det, men inte du, för du vet bättre. En är okej. Tre är en ovana.

Det är vad jag menar med mental styrketräning i vardagen.