Olof Röhlander

En enkel påminnelse

I lördags var jag på förlagsmiddag. Bokmässan i Göteborg.

Romanförfattarinnan Ninni Schulman berättade inspirerat att hon nått sitt mål om att kunna skriva på heltid. När vi sågs första gången hade både hon och jag debuterat som författare och miljön var ny. Båda kände sig lite vilsna då tror jag. Nu var hon omgiven av vänner och såg härligt bekväm ut i sammanhanget.

I mitt fall kommer det en dokumentär på SVT på torsdag om min talarkarriär. Det är väl en framgång om något. Grattis Olof!

Michael Nyqvist var där. Hans bordsgrannar gladdes åt alla nya Hollywoodprojekt han är involverad i. Imponerande!

Jag har lärt mig att inspireras av andra utan att behöva jämföra mig, men jag har även insett att det inte räcker med att lyckas.

Inte bara för att allt det där är sekundärt jämfört med vad som egentligen betyder något, utan också för att människan snabbt vänjer sig och det är just det jag vill tala med dig om idag.

Det verkar som att om man inte påminner sig igen och igen och även hjälper varandra med det så tränger sig höstmörkret på. Vips glömmer man och går och är missnöjd med något igen.

Därför: Minns när det var som värst och jämför med nu. Kom ihåg hur du tvivlade den där gången och se var du står idag. Det spelar ingen roll vem du är, alla behöver påminnelser. Det lärde jag mig i helgen och jag ska bli ännu bättre på det. Du också?

Olof Röhlander

Skippa plan B

Tycker du ibland att du har svårt att upprätthålla ett beteende, eller har lätt att falla tillbaka i gamla hjulspår? Inte den här gången, för nu ska allt bli annorlunda.

Kanske är det dags att skippa plan B om det ska hända något den här gången. Normalt är det bra med alternativ, men testa att slänga hängslen och livrem och notera skillnaden i angelägenhetsgrad.

Tänk att du hamnat i ett vändkors som bara snurrar åt ett håll och det är i den riktning du är på väg. Det finns bara en väg.

Bestäm dig på allvar, likt skidåkaren Sixten Jernberg som ramlade och bröt två revben under ett löppass i skogen, men ändå reste sig upp och sprang klart rundan. Envis som få.

Vad jag menar är att om det är en kamp som behöver utkämpas för att du ska komma framåt, ja då tar vi den, oavsett om det är en inre eller en yttre det gäller.

Se dig som den frustande tjuren som skjuter fram hornen och gör sig redo för strid. Ser du den bestämda blicken framför dig? Som en laserstråle. Nu kommer det att hända saker, jag lovar!

Olof Röhlander

Tre saker värda att känna till

Den här gången skulle jag vilja be dig att fundera över tre insikter och vetskaper som jag såg i ett skyltfönster i New York.

Vet vad du har

Du ska inte tro att du är förmer, men du behöver veta vad du kan. Du är rik på erfarenheter, upplevelser och minnen. Du har färdigheter, egenskaper och kompetenser värda att lyfta fram.

Förstå vad du behöver

Det är enklare att få det liv du vill ha om du vet vad det är. Vissa fundament blir byggstenarna som lägger grunden för din lycka och välmående. Konstituera ditt liv runt de där fundamenten.

Inse vad du kan klara dig utan

Vi kan undvara mycket utan att tappa i livskvalitet, speciellt gällande våra materiella ägodelar. När du förlorar något kan du vinna något annat. Det vi tror är viktigt kanske inte är det.

En person som gör den här självreflektionen tror jag blir bättre grundad i sig själv, så ställ dig själv tre frågor:

-Vilka är mina största styrkor och vad har jag som gör mig unik?

-Vad behövs för att livet ska kännas meningsfullt och värdefullt?

-Vad kan jag, eller skulle kunna, avstå utan att förlora mig själv?

Vet vad du har, förstå vad du behöver och inse vad du kan klara dig utan och det här blir DIN dag!

Olof Röhlander

När telefonen slutar ringa

Kanske känner du viss stress den här morgonen över alla tallrikar du har snurrandes i luften samtidigt? Jag förstår det.

Möjligtvis låter det behagligt till en början om allt bara lugnade ned sig, men föreställ dig en telefon som slutar ringa och en efterfrågan som känns ökenstilla?

Låt oss alltså vända på resonemanget. Visst, du har fullt upp och det är jobbigt ibland, men har du tänkt på alternativet; att känna sig akterseglad och frånsprungen? Smått chockartat antagligen. Däremot är det många som känner igen sig i det.

Frank Sinatra upplevde det när han år 1953 spelade inför ett halvfullt Finspång Folkets Park. Många trodde då att han var slut som artist. Sedan vände det igen. Det verkar som att det gör det för de flesta som har tålamod att hålla i och inte ge upp.

Jag tror att om Sinatra kunde givit oss ett råd skulle det vara:

Om antalet erbjudanden inte längre är vad de var, se det som en tillfällig övergångsfas. Svälj stoltheten och gör det som behöver göras för att hålla dig ovanför vattenytan tills du kan arbeta dig fram till andra möjligheter och val.

Anpassa dig till rådande omständigheter. Just där och då var det Finspång som gällde för Sinatra och då spelade han där.

Det kommer en ny vår för alla som håller i. Pendeln slår tillbaka. Sök fräscha uppslag och nya idéer. Få hjulen att börja rulla så smått igen. Bli inte bitter – bli revanschsugen.

Har du däremot fullt ställ i inkorgen idag så sucka inte, utan var tacksam för att du är efterfrågad. Det är ett gott tecken!

Olof Röhlander

Dåliga odds räcker gott

Dåliga odds var allt du fick när du slogs om livet vid dess början och det räckte uppenbarligen. Du är ett levande bevis på det.

Ta geparden, en av världens mest effektiva jägare. Två gånger av tio kanske den lyckas fånga sitt byte. De andra åtta går den in för det lika mycket, men kammar noll. Men två av tio räcker.

Världens bästa baseballspelare har en träffstatistik som visar att majoriteten av försöken att träffa bollen slutar med slag i luften. Men de satsar lika hårt ändå vid varje försök. Det behöver man göra.

De skickligaste entreprenörerna har fler kraschlandade idéer än sådana som verkligen lyfter.

De vassaste säljarna i många branscher stänger inte mer än var sjunde affär. Det är lätt att glömma det.

Vad jag vill säga är att du inte behöver vara framgångsrik varje gång, eller i allt du gör. Du behöver bara fortsätta med något potentiellt fruktbart tills du slutligen bryter ny mark.

I samma stund kommer alla misslyckanden sättas under nytt ljus och omvärderas. Då förvandlas de till erfarenheter och styrkor och blir en förutsättning för framgång.

Det enda du inte får göra är att sluta svinga, för då går oddsen att du träffar bollen ned till noll. Men dåliga odds räcker gott.