Olof Röhlander

Räcker det med att hoppas?

Ibland undrar jag varför vi verkar vara så få som tar våra idéer på allvar och försöker förverkliga dem? Alternativet är att bara gå och hoppas. Jag hoppas såklart också, men varför nöja sig där?

Föreställ dig att du kommer in i en ny vecka med helt nya uppslag och idéer. En pånyttfödd rovdjursinstinkt. Blicken lika låst på målet som en hök som fokuserat in sitt byte. När var du så beslutsam senast? Jag lovar dig att du skulle kunna bli det igen.

Låt säga att du skulle kunna finna den där urkraften här och nu. Anta att förutsättningarna är de rätta nu. Du har funnit något värt att kämpa för och gör det av rätt anledningar den här gången. Du känner att du har en uppfräschad livsinställning. Mår bättre nu.

Jag ger dig fortfarande inga garantier för att år 2014 blir bättre än 2013. Däremot kommer en tydlig avsiktsförklaring att göra något med dig. Du märker plötsligt att du hjälper tillfälligheterna på traven. Du är inte längre en av dem som bara håller tummarna. Du har bättrat på oddsen. Vidgat sinnets möjligheter.

Det som i slutändan ändå kommer att betyda något är att du lät dig vara fri att försöka. Då kan du stå där på nyårsafton 2014 och fira, om inte annat för att du för en gångs skull inte bara hoppades, utan även gav dig själv chansen att få det bättre.

Vad mer kan vi begära av oss själva?

Olof Röhlander

Är du på rätt plats?

I den grekiska mytologin finns en känd kung vid namn Agamemnon. Vid ett av fälttågen mot Troja väljer Agamemnon att slänga sin egen dotter överbord för att ge sin flotta bättre vind.

Det finns gränser för vad man bör vara beredd att göra för att nå sina mål. Historien är fylld av människor som låtit målen förblinda valen. Det går en ny film på bio nu; The wolf of Wall Street. Annan historia, samma poäng. Ambitioner som eroderar moralen.

Om du är på ett ställe idag där du trivs och där ni delar samma värderingar så är jag glad för din skull. Du förtjänar att må bra.

Men om du är bland människor som har en lägre tröskel för vad som är okej än du har, gå medan du kan. Vissa saker behöver man göra bara för att kunna känna igen sig själv. Du kommer annars bli som dem till slut. Se till att utträdet sker med värdighet och sök upp en miljö där du kan frodas utan att tappa dig själv.

Vissa vill få oss att koka soppa på en spik, men när både soppa och spik saknas är du fel person på fel plats. Det är inte värt det.

Det går att nå sina mål utan att behöva göra våld på sig själv.

Jim Rohn lärde mig att nyckelfrågan inte är ”vad tjänar jag här?” utan ”vem blir jag här?” Så vem blir du där du är idag?

Olof Röhlander

Konsten att inte gilla läget

Det hade varit en alldeles utsökt afton. Vi hade ärat livet, uppskattat maten, njutit av stämningen, trivts med samtalet.

Det var då han satte sig vid vårt bord och inget blev vad det var.

Ett av ämnena jag och mina två vänner hade diskuterat innan var vikten av ödmjukhet. Vid bordet sitter nu en person, en bekant till en bekant, som i såväl in- som utandning berättar om sig själv och sin duglighet. Bristen på ödmjukhet lyste i neon och trängde sig fram genom hans skal av skryt och ytliga kommentarer.

Måhända har du någon på jobbet som är en kopia på den person vi träffade? Någon som saknar självdistans och suger energin ur rummet. Kanske har vi alla uppträtt som honom vid något tillfälle.

Efter en längre stund berättade min vän hastigt att han behövde ursäkta sig. Sedan gick han hem och messade mig på vägen att han tackade för ikväll men inte fixade det nya bordssällskapet.

Jag satt dock kvar och blev först lite förbryllad över att min vän hade lämnat så där. Sedan insåg jag läxan jag just hade erhållit. Jag har lärt mig hur man fogar sig, nöjer sig med mindre. Min vän påminde mig om att man inte alltid behöver gilla läget.

Det han gjorde där kan vara en påminnelse för vissa. Du behöver inte anpassa dig. Du kan lämna ett sällskap som drar ned dig. Du måste inte ta kommentarer från någon som inte verkar respektera dig och den du är. Visst, du kan säga ifrån, men du kan också slippa diskussioner och istället resa dig upp och gå därifrån. Nästa gång tänker jag även ta in det alternativet. Du också?