Torbjörn Svahn

Världsliga ting

Kommer ni ihåg Karlsson på taket som ibland sa till Lillebror att det där är en världslig sak?

Igår hamnade jag i bråk med en av mina söner som slutade med att jag gick och la mig och han blev förvisad till sitt rum(och gick och la sig han också). Anledningen till bråket var att en lampa i ladan var tänd och han ville inte gå och släcka den…..

Vi hann inte bli sams innan han somnade och jag pratade inte med honom förrän vid lunchtid idag.

Vi bad varandra om ursäkt och jag frågade varför han blev så arg då jag ville att han skulle släcka lampan. Han tyckte det var orättvist att det var just han som skulle släcka lampan och frågade: Varför? Jag svarade: Därför!

Till slut fick jag nog och ………så sket sig allt.

Några timmar innan detta hände satt jag och pratade med en bekant som har cancer. Hon berättade att hon genomgått en tuff cellgiftsbehandling och skulle den 28 april påbörja en strålbehandling. Hon poängterade dock att hon nästa vecka skulle åka till Barcelona med sin syster och bara njuta av att vara pigg. Behandlingarna gjorde nämligen henne periodvis väldigt trött.

Vi diskuterade några andra bekanta som också drabbats av cancer och som inte klarat sig och hur detta påverkat oss. Efter en stunds samtal bröt hon ändå av och sken upp lite grann och sa: Trots allt elände med sjukdomen kan jag ändå känna fördelar med att ha blivit sjuk. Det ger mig ändå perspektiv på livet. Jag kan njuta mer av livet och ta vara på stunder mer än tidigare oavsett hur detta kommer att sluta. Jag satt kvar en stund i den tanken och tänkte lite på Karlsson på taket och alla världsliga ting som vi brusar upp oss över.

Mindre än en timme efter detta så var det någon som inte släckt lampan i ladan……. Säkert flera kronor i elförbrukning gick upp i rök.

Fundera på vad som är världsliga problem i din vardag. Välj sedan att skita i dem!