Olof Röhlander

Vem ser du upp till?

En gång fanns en ung bordtennisspelare, som var en av de mest talangfulla man sett i Sverige. Han hade det mesta man behövde för att bli riktigt bra. Det tråkiga är att han inte längre är vid liv.

Han dog av en överdos, efter många år med drogproblem. Det framkom senare att en av hans stora förebilder inte var någon bordtennisspelare, utan Nikki Sixx, som är basist i rockgruppen Mötley Crüe.

Nikki Sixx liv är fyllt av droger. År 1987 var han dödförklarad i två minuter till följd av en överdos, innan man lyckades återuppliva honom. Nikki lever alltjämt och är numer föredetta heroinist, men då Mötley Crüe var på toppen av karriären fanns det ingen drog som Nikki Sixx tvekade att använda.

Det här imponerade på vissa. Det lät häftigt, överdosen till trots. Nikki blev en förebild, exempelvis för den här bordtennisspelaren, som till och med ändrade sitt mellannamn till Nikki. Favoritboken var Dirt.

I korta perioder höll den här bordtenniskillen sig i schack och tränade hårt, men föll alltid tillbaka. Han blev slutligen en bortslösad talang. Allt urartade till att likna det helvete som blir den bistra verkligheten för de flesta tunga missbrukare. Nikki Sixx hade tur den där gången, någon räddade honom. Det hade inte den här killen, som dog ensam på en toalett, hemma hos en pundare.

Vi tränade ihop en gång och hans bollkänsla var uppenbar. Han var så begåvad. Men den han såg som förebild, såg andra som avskräckande exempel. Det här är en förenklad beskrivning, det var inte Nikkis fel, man får stå för sina egna beslut, men att försöka gå samma väg kostade honom livet.
En annan kille i liknande ålder såg upp till Mikael Appelgren. Den killen spelade sedan i landslaget.

Ha förebilder, men välj med omsorg. Det kan vara dit du är på väg. Se förbi det uppenbara, det som glimmar. Någon ser även upp till dig nu och försöker gå i dina skor. Det borde vara en god idé. Eller?