Olof Röhlander

Är vi ett team?

Vad är ett team? År 1993 definierade Katzenbach/Smith på Harvard Business School vad ett team är:

Ett litet antal personer med komplementära färdigheter, hängivna ett gemensamt uppdrag, mål och arbetssätt, för vilket de håller varandra ömsesidigt ansvariga.

Om du är med i ett team idag, kolla av att den definitionen håller hos er. Om inte, så är ni inget team.

I teamet finns ett fördelat ledaransvar. Man diskuterar, beslutar och arbetar tillsammans. En för alla, alla för en. Vi vinner och förlorar som ett lag. I ett team kastas ingen till vargarna om vi inte lyckas, och segern tilldelas inte bara en person. ”Ja, fast det var jag som gjorde nästan allting”, är ofta tecken på dåligt fungerande team. Frågan är om det ens kan kallas ett team? Snarare en grupp individer.

Jag har varit med i vissa team, där jag i början känt att det hade gått snabbare om jag gjort allting själv istället. Ibland är det frustrerande att jobba i lag, men det finns ett afrikanskt uttryck som lyder:

Om du vill gå snabbt, gå ensam. Om du vill gå långt, gå tillsammans.

Vi lever i en tidsålder där individen sätts i fokus. Många tror att ensam är stark. Visst kan det vara lockande att slippa förankra allting med andra och bara få köra sitt eget race, och det finns tillfällen i livet då du bara har dig själv, men underskatta aldrig kraften i ett starkt team med gemensamma mål och värderingar. I ett team går det långsammare till en början, men färden går ofta mycket längre. Har teamet du är i inte lyckats leva upp till förväntningarna? Börja med att kolla att alla vet vad ett team är.

Olof Röhlander

Snart vänder det

Har du tänkt på vad lite som krävs för att du ska känna dig mer tillfreds och bli lite mer energifylld?

En dusch. En skogspromenad. En joggingrunda. En kopp kaffe. En låt. Ett samtal till någon du håller av. En avcheckad arbetsuppgift. Något nytt att ta på dig. En bokad resa. Ett beslut. Längre bort behöver faktiskt vändningen inte vara, för plötsligt är du igång med något. Rörelsen skapar känslan.

Det enda som inte verkar hjälpa är att ligga och grubbla och passivt vänta på att att de mörka molnen ska skingras av sig själva. Vissa saker behöver få ta sin tid, men att gräva ned sig gör ingen nytta.

Möjligtvis tänker du att det inte hjälper vad du gör. Om du går ut och promenerar gör varken av eller till. Det gör inte saker ogjorda, eller framtiden ljusare, för dina moln är mörkare än så. Att det kvittar.

Du vet att det där inte är helt sant. Du vet att du inte kan fly från dina problem genom att bedöva dig själv, rycka på axlarna, bli likgiltig, eller dra täcket över huvudet och hoppas att allt bara ska försvinna.

Var inte alltför självkritisk, min vän. Det finns så många faktorer som ligger utanför oss själva. Att du sitter där du sitter är som det är. Men det spelar ingen roll hur felbehandlad du blivit, vad du har förlorat, eller hur orättvist allting är. I slutändan behöver du finna någonting som gör det värt det igen.

Det kommer en ny vår nu och du vet inte vad den för med sig. Det kan hända så mycket på bara några månader, pendeln kan slå tillbaka, men du får inte ge upp på dig själv. Det är inte tillåtet. Jag ser ingen annanstans att starta än med din inställning. Vändningen börjar där, men det blir du som får sätta bollen i rullning, så sitt inte bara där. Du behöver hjälpa tillfälligheterna på traven. Upp med dig!

Olof Röhlander

Vilket är ditt nummer?

Föreställ dig att du står framför en automat som matar ut nummerlappar. Du står där och väntar på ännu en lapp, och så kommer den. Lappen har samma nummer som det antal dagar du har levt.

Igår fick du en lapp med ett nummer lägre, och imorgon kommer det att vara en siffra högre än den du just rivit loss. På min står det 14222 idag. Det stod många vid en sådan automat denna morgon, men för vissa kom inget ut. De hade förbrukat sin rulle med lappar. En dag kommer du och jag också att ha slut på lappar, men det blir inte den här dagen. En ny lapp betyder ännu en värdefull dag i livet.

Henry David Thoreau sa att det viktigaste inte är vad du tittar på, utan vad du ser. Varje människa lever ett liv fyllt av upplevelser. Det handlar inte om att få flest antal lappar, utan vad de används till.

Varje lapp innefattar en mängd särskilda ögonblick. Vissa besjälas. Andra vill du tänja ut. Det finns triumfens ögonblick, och sanningens. Allt kan inrymmas i en enda nummerlapp. Denna dagen, ett liv*.

Låt den här nummerlappen bli guldkantad. Vi motstår det enkla idag. Låt oss leva efter den kända devisen att det som ska göras, ska göras snarast, och det som ska göras, ska göras riktigt. 

Ska du jobba, så arbeta med full koncentration. Är du ledig, var det på riktigt. Har du lovat att göra något, så gör det. Har du sagt att du skulle du låta bli, så lev upp till det också. Låt ditt ord vara starkare än ek.

Vackra mars månad är här, och du hade lyckan att få en nummerlapp till. Vad tänker du göra av den?