Olof Röhlander

Du och jag, Alfred

Skärmavbild 2016-03-07 kl. 08.56.18

När filosofen Epikuros funderade på vad ett bra liv innefattar, kom han fram till att vänskap är en central del. Jag tror att även de som aldrig haft något behov av att ha ett helt fotbollslag av vänner, som trivs bra i sitt eget sällskap, håller med om det. Minst en Alfred behöver vi alla.

Men vad innebär vänskap?

Dels kan vi se det ur Alfreds perspektiv. Att vara en god vän för andra. Är du en Alfred för någon, likt han är för Emil i Astrid Lindgrens saga?

Om du är det, vilket jag tror, så kan du hämta kraft i att tack vare att du finns, kan någon annan andas lite lättare. Det är en ynnest att få vara den personen eftersom det skänker mening åt den som får vara det stödet.

Sedan kan vi se det från ett annat håll. Att ha en Alfred. Tänk att ha en vän som inte bara är ett gott sällskap, utan som man kan lita på finns där för en om det behövs. Den du skulle kontakta om du satt i en knipa och bara fick ringa ett enda samtal.

Jag har flera vänner som jag skulle kunna kalla Alfred. Jag hoppas att jag även kan vara deras Alfred när det behövs.

Det är i och för sig lätt att säga. Lätt att lura sig att tro. Det är bara det att det är så mycket annat som kommer emellan hela tiden, eller hur? Men vad är viktigare än vänskap?

Jag fick ett sms i torsdags från en vän: ”Vi får ses snart Mr Busy!” och det fick mig att tänka till. Den tog. Så upptagen vill jag aldrig bli att någon vän ska behöva känna att jag inte längre har tid för dem. Jag vill inte vara Mr Busy.

Alla vet vikten av vänskap och ändå behandlar vi den så lättvindigt. Men det går att ändra på. Det handlar om livets väsentligheter. Om prioriteringar.

Hur livet än ser ut just nu och hur ”Busy” du än är: Kom ihåg att du kan vara någons Alfred. Odla vänskap om du vill ha ett bra liv. Det gällde för 2300 år sedan när Epikuros formulerade sina tankar kring detta, och det gäller nu.

Du och jag, Alfred.