Olof Röhlander

Hur känns det?

Välkommen tillbaka till jobbet. Hur känns det att vara tillbaka i rutinerna igen?

Anledningen till att jag frågar är att för många av oss är semestern över. Vissa gör sin första arbetsdag idag, andra har varit igång någon vecka eller två redan.

Om du känner dig som en sprudlande jack russell, fylld av ny energi och med ett ivrigt driv efter nya jobbutmaningar att sätta tänderna i, då kan du sluta läsa nu.

Om det däremot är som så att den beskrivningen inte riktigt stämmer in på dig, nej kanske till och med motsatsen till det; om du längtar efter fler semesterdagar och tid att fundera över vad du egentligen vill göra, då finns det något till dig här.

Jag är av den åsikten att livet är alltför kort för att hålla på och vända ut och in på sig själv bara för att lyckas uppbåda tillräcklig energi att ta sig upp ur sängen på morgonen. Det är okej ibland men inte varje dag. Om så är fallet, då säger det antagligen något om din nuvarande situation, eller hur?

Kan det i så fall bero på att du har börjat fundera på huruvida du borde syssla med andra saker? Det skulle förklara varför det är tomt i tanken trots ett långt arbetsuppehåll. Om du ska agera på den känslan och söka dig mot något bättre, eller stanna kvar och leta sätt att återuppfinna dig själv där du redan är, det vet du bäst. Utifrån raka frågor och ärliga svar kommer du fram till om den här svackan bara är en övergående fas, eller något du ska ta på allvar. Vad du än beslutar dig för så finns det konstruktiva lösningar.

Eller så har semestern kanske inte inneburit den återhämtning och avkoppling som den var avsedd till, vilket gör att du inte känner dig så redo som du hade önskat? Då har det inte med jobbet i sig att göra. Om så: Vilka lärdomar drar du av det inför nästa ledighet? Och utifrån att det är som det är; vad behöver du göra för att hitta tillbaka till gammal god form igen? Det kan handla om att prioritera annorlunda, ta andra beslut, eller göra mer av det du redan gillar.

Det kan också vara som så att det bara är vanlig morgontrötthet? Då vet du att när du väl kommer igång så påminns du om vad mycket spännande och viktigt som jobbet ger dig. Att ha det är något att vara tacksam för – och inget att ta för givet. Många skulle vilja vara i din position just nu. Det är värt att tänka på, särskilt när det känns tufft.