Petra Almréus

Favorit i repris…

bild

Det är något speciellt när man känner doften stiga i huset. Här kommer ett jättebra recept som går fort att göra:) Jag använde mig av en stor traktörpanna för att korta ned koktiden och då tog det inte mer än 10-12 minuter.

Ingredienser

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 dl skållad hackad mandel
2 msk ströbröd
2 msk smör

Gör så här

Blanda grädde, sirap och socker i en tjock bottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck (ca 15 min i en vid gryta eller ca 30 min i en gryta med mindre botten.) Tillsätt mandel, ströbröd och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl. Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Knäck-kulan ska vara fast till hård.